Etsinnässä itselle sopiva pienlaina
Pienlaina voi tulla ajankohtaiseksi ihan kenelle tahansa ja milloin tahansa. Pientä lainaa haetaan moniin eri tarpeisiin, mutta yleensä pienlainantarve osuu kohdalle äkillisen menoerän edessä.
Pienlainan hakeminen on helppoa, mutta sitä ennen hakijan tulee kuitenkin kartoittaa, minkä suuruiseen lainaan ja millaisella takaisinmaksuajalla hänellä on varaa.
Tässä artikkelissa kerromme pienlainamarkkinoista ja siitä, mikä vaihtoehto sopii kuhunkin tilanteeseen.
Harkitsetko pienlainaa? Kiinnitä huomiota todellisiin kuluihin
Pienlainoja on satoja erilaisia. Pienlainaa sekä pikalainaa etsiessä tulee olla tarkkana, sillä kyseessä on suhteellisen säälimätön bisnes.
Tilanne on onneksi muuttunut vuoden 2019 korkokatto- ja lainakulumuutoksen jälkeen kuluttajaystävällisempään suuntaan, joten pikavipit eivät ole enää menneiden vuosien kaltainen ”punainen vaate”.
On luonnollista, että jokainen palvelu korostaa markkinoinnissaan tuotteensa etuja. Tästä huolimatta pienlainat voivat sisältää muitakin kuluja, joita ei markkinointiteksteissä mainita. Näitä lisäkuluja kutsutaan piilokuluiksi.
Piilokulujen löytämiseksi halutulta palvelulta kannattaa pyytää virallista lainatarjousta, josta ilmenee kaikki juuri hakijan hakemaan lainaan sisältyvät kulut.
Kuluja voi lainanottajalle kertyä jopa niinkin yksinkertaisesta asiasta, kuin kuukausittaisista laskuista. Tämä kulu saattaa olla 2-5 euron suuruinen lainapalvelusta riippuen, mutta pitkällä laina-ajalla sekin voi aiheuttaa satojenkin eurojen lisäkuluja.
Pienlainaa etsittäessä tärkeintä on pitää ajatus mukana sekä olla tietoinen omasta rahallisesta tilanteesta sekä takaisinmaksukyvystä. Näillä eväillä lopputulos ei voi olla muuta, kuin hyvä.
Pienlainalla on monta nimeä
Monet hämmentyvät pienlainaa etsittäessään useista eteen tulevista nimistä ja lainavarianteista. Markkinoilta kun löytyy niin pikavippejä, joustoluottoja kuin kulutusluottojakin. Kaikki aikaisemmin mainitut muodot kuuluvat pienlainakategoriaan.
Tästä huolimatta jokaisella yllä mainitulla muodolla on eronsa. Alla kerromme tarkemmin, millaisista lainoista on tarkalleen ottaen kyse. Toivomme, että tämä helpottaa lukijoitamme lainamuotojen vertailussa ja parhaan pienlainavaihtoehdon valinnassa.
Pikavippi
Pikavippi on laina, jota haetaan pieneen äkilliseen lainantarpeeseen. Yleensä lainamäärät vaihtelevat 100 – 1 000 euron välillä. Pienlainojen hakuprosessi on yksinkertainen ja ennen kaikkea nopea.
Suurin osa pikavippejä tarjoavista yrityksistä pyrkii tarjoamaan lainarahat asiakkaalleen jo saman vuorokauden aikana. Tällä lainamuodolla onkin mahdollista saada helpotusta akuuttiin rahapulaan.
Kyseinen lainamuoto sisältää kuitenkin riskejä, joihin ei kannata suhtautua kevyesti. Tästä syystä lainantarjoajat pitävät korkoja korkealla.
Joustoluotto
Joustoluotto on luotto, jota haetaan suuremmille rahasummille kuin aiemmin mainittua pikavippiä. Joustoluotossa lainanhakija täyttää lainahakemuksen, johon hän määrittää luottorajan.
Luottorajan määrittämisen ja myöntävän lainapäätöksen jälkeen lainanottaja voi nostaa halutun määrän lainaa aina luottorajaan asti.
Joustoluoton positiivinen puoli on se, että korkoja ja muita kuluja maksetaan vain nostetulta summalta. Jos esimerkiksi haet 5 000 euron luottorajan, mutta lopullinen rahantarve on 1 000 euroa, maksat korkoa sekä kuluja 1 000 eurolle.
Jos tarve kuitenkin muuttuu, ei sinun tarvitse hakea uutta lainaa vaan lisärahoitusta on mahdollista nostaa joustoluottotililtä.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että osa palveluntuottajista veloittaa nostopalkkiota jokaisesta tehdystä nostosta, joten nostot kannattaa pitää minimissään. Säästö se on pienikin säästö!
Kulutusluotto
Kulutusluotto viittaa yleensä pikavippejä suurempiin summiin. Myös kulutusluottoa on mahdollista saada suhteellisen nopealla aikataululla. Vakuudettomien kulutusluottojen summat sijoittuvat yleensä 1 000-60 000 euron välimaastoon.
Kulutusluoton hakuprosessi on niin ikään varsin yksinkertainen. Alustavan lainapäätöksen saa pian hakemuksen lähettämisen jälkeen, jo minuuteissa, ja lainapalvelun aukioloaikana hakemus käsitellään yksityiskohtaisesti lopullisen päätöksen tekemiseksi.
Tuolloin asiakkaalta saatetaan pyytää esimerkiksi tuloja todentavia asiakirjoja, kuten palkka- tai eläketodistuksia.
Myös kulutusluotot sisältävät erilaisia kuluja, jotka ovat kuitenkin pääsääntöisesti pikavippeinä tunnettujen lainojen kuluja hillitympiä.
Tämä selittyy sillä, että kulutusluoton kohdalla lainasummat voivat nousta korkeammiksi, jolloin myös pienemmät korot tekevät tulosta yrityksen kassaan pidemmän takaisinmaksuajan ansiosta.